Lagu-Lagu Patriotik dan Rasmi Untuk Sekolah

0
915

Pada kebiasaannya, setiap kali perhimpunan rasmi atau majlis-majlis keramian yang dihadiri oleh individu-indiviu penting, lagu-lagu patriotik atau lagu rasmi akan dimainkan.

Hampir sepanjang tahun akan ada banyak aktivti yang memerlukan lagu-lagu patriotik contohnya, Sambutan Hari Kemerdekaan, Sambutan Hari 1 Malaysia, Aktiviti 1 Murid 1 Sukan dan pelbagai aktiviti lain yang dijayakan oleh guru-guru berkaliber di sekolah.

Namun begitu, apabila tiba pada hari yang ditetapkan, lagu yang hendak dimainkan tiada dalam simpanan. Di sini saya akan kongsikan beberapa lagu rasmi dan patriotik untuk dijadikan simpanan dan rujukan kelak.

 

#1 Lagu Negaraku

bendera malaysia

Penulis Lagu : Saiful Bahri ( 25 Ogos 1957 )
Penggubah Lagu : Pierre-Jean de Beranger ( 31 Ogos 1957 )
Muat Turun Lagu : Versi Penuh / Versi Instrumental.

Lagu Negaraku ini merupakan lagu rasmi yang selalu dimainkan pada dan ketika majlis-majlis rasmi keramaian. Lagu Negaraku mempunyai beberapa semenjak ianya ditulis. Sehingga kini ianya menjadi lagu kebanggaan rakyat Malaysia di mana jua berada.

 

#2 Lagu KeranaMu

malaysia-kuala-lumpur

Penggubah Lagu : Datuk Suhaimi Mohd Zain ( Pak Ngah )
Penulis Lirik : Siso Kopratasa
Muat Turun : Versi Instrumental / Versi Penuh

Lagu ini merupakan lagu rasmi Hari Kebangsaan Malaysia bermula pada tahun 2000 sehingga 2006. Walau bagaimanapun, ianya masih lagi dimainkan di corong radio dan majlis-majlis patriotik sempena Hari Kebangsaan.

 

#3 Lagu Tanggal 31

tugu-negara

Penggubah Lagu : Ahmad C.B
Penulis Lirik : Ahmad C.B
Muat Turun : Versi Penuh

Lagu yang dipopularkan oleh Allahyarham Dato’ Sudirman Arshad seringkali didengari di corong-corong radio. Lagu yang tidak lapuk dek hujang tidak lekang dek panas ini sentiasa menjadi pilihan apabila tiba masa sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia.

 

#4 Lagu Guru Penjana Transformasi

hari-guru

Penggubah Lagu : –
Penulis Lirik : –
Muat Turun : Versi Instrumental / Versi Penuh

Setiap bulan Mei, sudah pasti akan diadakan sambutan Hari Guru samada di peringkat sekolah mahupun daerah. Ini merupakan antara lagu yang menjadi nyanyai para guru di sekolah selain lagu pilihan Kami Guru Malaysia.

 

#5 Lagu Kami Guru Malaysia

guru-mengajar

Penggubah Lagu : –
Penulis Lirik : –
Muat Turun : Versi Penuh

Ini merupakan lagu wajib yang seringkali dinyanyikan oleh para guru ketika di sekolah ketika sambutan hari guru 16 Mei. Lagu yang menggamit kenangan ketika kita menjadi murid di sekolah mahupun pendidik di sekolah.

Banyak lagi lagu-lagu patriotik akan kami update dari masa ke masa. Jika ada sebarang cadangan lagu, mohon komen di bawah untuk kami ambil tindakan update artikel ini.

 

Kredit Lagu : Jabatan Penerangan Malaysia, Kementerian Pendidikan Malaysia

Kredit Gambar : Adam LaiJohn RagaiYishun Junior CollegeChicago 2016,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.